Meny
Om oss
Kontakt och öppettider

Hjärtstartarsatsningen

heartstarter
Fr vänster. Björn Jadeland, Niklas Waldenström, Christel Ödell, Stefan Jutterdal och Staffan Lindeborg
"Kan denna satsning rädda ett enda liv är den mer än väl värd investeringen."

Pressmeddelande

Tillsammans med Hjärtuppropet skapar Häradssparbanken trygghet i vårt närområde. Häradssparbanken investerar i 10-12 stycken hjärtstartare som är tillgängliga dygnet runt och som kommer att placeras ut på olika platser i Mönsterås och Oskarshamns kommun. Investeringen uppgår till en halv miljon kronor och går i linje med bankens strävan efter hållbar livskvalitet i samhället. Hjärtstopp kan ske när och var som helst, och de flesta sker i hemmiljö – det är du, dina nära och kära som kan drabbas. Av 6000 människor som årligen drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus överlever enbart 12 %. 

 

Hjärtuppropet är ett initiativ som vill få fler utbildade i hjärt-lungräddning och sprida kunskap om hur hjärtstartare fungerar och ska användas. Målet är fler hjärtstartare utplacerade där hjärtstoppen verkligen sker. De hjärtstartare som redan finns måste bli tillgängliga – inte som idag där 8 av 10 inte är tillgängliga dygnet runt. Tillgängligheten borde vara 10 av 10.

 

Häradssparbanken genomför denna satsning för att hjärtsäkra vårt närområde och människorna som bor här. Precis som Sparbanksidén lyder så återinvesterar banken sin vinst i bygden för att det ska vara bra för människor att leva och bo här. Banken hoppas att denna satsning kan rädda liv på landsbygden där ekonomisk livskvalitet gör så att drömmar kan förverkligas. 

Karta över planerade hjärtstartare

map of heartstarters
Mönsterås kommun
map of heartstarters in oskarshamn
Oskarshamns kommun