Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet
Räntor, valuta, priser och kurser

Swedbank rivstart 2021

Möt alla vinnarna

 

Finalen avgjordes 26 maj. 1,5 miljoner kronor fördelades mellan de fem finalisterna och en av dem gick också hem som vinnare av Folkets röst. 

Rivstart orange logotype

Plats 1: 500 000 kr Pure Act

Erbjuder ett enkelt, tids- och kostnadseffektivt verktyg som kan hjälpa företag att strukturera sitt hållbarhetsarbete och bygga en hållbarhetsstrategi.

Pure Act Swedbank Rivstart

Plats 2: 250 000 kr CoolSaver

Erbjuder en energibesparingslösning för kyl, frys och aircon som kan bidra till minskat servicebehov och ökad hållbarhet på mat och växter.

Cool Saver Rivstart

Plats 3: 200 000 kr Nordic Crown

Erbjuder funktionella barnvagnar och barnprodukter, med en strävan mot låg klimatpåverkan och som även ska kunna återvinnas i ett cirkulärt produktflöde.
 

Nordic Crown

Plats 4: 150 000 kr + Folkets röst 250 000 kr MonthlyCup

Företagets menskoppar ger kvinnor över hela världen möjlighet att använda färre engångsprodukter som både belastar miljön och den egna plånboken.
 

Monthly cup - Rivstart

Plats 4: 150 000 kr Outdoor Buddies

Hyr ut kläder och utrustning till friluftsliv för minskade inköp av friluftsprodukter som används vid enstaka tillfällen. Ger fler möjlighet till naturupplevelser.

Outdoor buddies - Swedbank Rivstart
Vinnarna i Rivstart

Jury 

Lisen Bratt Fredricson

Lisen är en framgångsrik ryttare som sadlade om till entreprenör inom ridsporten. Lisen driver idag Grevlundagården tillsammans med maken Peder Fredricson, en av världens bästa hoppryttare. Coronapandemin tvingade dem till nya metoder att göra affärer, för att hitta köpare till sina hästar. Lisen har varit mycket framgångsrik genom att digitalt följa hästarna och kunna visa dem för köpare världen över. Lisen har även ett brinnande engagemang för ridsporten i sig, som hon menar är en starkt fostrande sport för ungdomar världen över.
 

Lisen Bratt Fredricson Rivstart jury

Paul Svensson

Paul har sedan mitten på 1990-talet arbetat som kökschef på bland annat restaurangerna F12 och Bon Lloc. 2003 kom han på femte plats i Bocuse d'Or och han har lett TV-programmen Matakuten och Maträddarna. Paul brinner för att minska matsvinnet och vill inspirera till att mat från växtriket ska få ta större plats på tallriken, samtidigt som vi tar tillvara på så stor del som möjligt av varje råvara. För att både planeten och människan ska må bra.

Fotograf: Erica Wessman

Paul Svensson Rivstart jury

Alexander Pärleros

Alexander är entreprenören som bland annat driver Framgångspodden och Framgångsakademin, som är Nordens största plattformar för entreprenörskap och personlig utveckling. Han har tillägnat sitt liv till att så många som möjligt ska frigöra sin fulla potential. Gäster i podden är framgångsrika entreprenörer, kända profiler och olika personer med specialistkompetens. Alexander är även medgrundare till företagen Pensionera och Mobilio.

Alexander Pärleros Rivstart jury

Peter Carlsson

Peter är vd och grundare av Northvolt AB, som tillverkar litiumbatterier för elbilar och för lagring av energi. Peter är övertygad att företagen och dess strategier för att bli klimatneutrala är viktiga spelare i den hållbara omställning som måste till, inte minst inom fordonsindustrin. Peter har tidigare arbetat som inköps- och logistikchef på Tesla Motors. Ett bolag som när han började var relativt nystartat och okänt i Silicon Valley. Idag har Northvolt över 1 300 medarbetare och etablerat sig i Stockholm, Skellefteå, Västerås, Braunschweig (Tyskland) samt Gdansk (Polen).

Peter Carlsson Rivstart jury

Deqa Abukar

Deqa är entreprenören som brinner för ett mer jämlikt samhälle. Deqa var med att grunda den ideella organisationen Bling Startup, som vill bidra till att bredda basen med entreprenörer i Sverige. Sedan starten 2014 har Bling hjälpt drygt 100 företag igång med sin verksamhet. Deqa och Amal Said prisades 2020 med ”Årets Selma” (ett pris som delas ut av Selma Stories till en person eller organisation som gjort ett positivt avtryck i jämställdhetsdebatten). Tillsammans med Stefan Lundell på Breakit leder hon nu även ”Shift” som syftar till att bryta den homogena fördelningen av riskkapital.

Deqa Abukar Rivstart jury

Richard Båge

Richard Båge är entreprenören och investerare som bland annat varit med och grundat Insplanet och Mediaplanet. Richard är koncernchef för Mediaplanetgruppen som är marknadsledande och prisbelönt inom innehållsmarknadsföring. I koncernen ingår mediebolagen Appelberg, Newsner och Nyheter365. Richard har även varit tidig investerare i bl a Storytel, Meds, Doctor.se och Lexly och har varit en av ”drakarna" i SVT-produktionen Draknästet. Han ingick i juryn för Swedbank rivstart 2017.

Richard Båge Rivstart jury

Noel Abdayem

Noel är tandläkaren som startade The Humble Co 2013, som en reaktion mot att plasttandborstar starkt bidrar till att hav och stränder är så nedskräpade. Han tog då fram en miljövänlig bambutandborste. Han kämpar för att alla barn ska ha rätt till en god tandhälsa och har därför grundat Humble Smile Foundation som arbetar globalt med dessa frågor.

Noel Abdayem Rivstart jury

Kajsa Leander

Kajsa var en av Sveriges tidigaste IT-entreprenörer som redan 1997 var med och grundade internetbokhandeln Bokus. Deras tänk var banbrytande i sin tid och Bokus var starten på ett nytt sätt att handla böcker på. Det blev även en föregångare för annan e-handel. Hon har drivit reklambyrå i Milano under tio år men idag driver Kajsa ekologisk äppelodling och musteri på Berga Bruk. Hennes drivkraft är att få fler att upptäcka välsmakande drycker, producerade av lokalt odlade naturliga råvaror utan tillsatt socker. Kajsa har under pandemin engagerat sig i debatten för just lokalt odlade råvaror.
 

Kajsa Leander Rivstart jury

Jens Henriksson

VD och koncernchef för Swedbank. Ingår i nätverket ”Nordic CEO:s for a sustainable future”. Tidigare vd för Folksam och Stockholmsbörsen, suttit i styrelsen för Internationella Valutafonden och varit statssekreterare på Finansdepartementet. Som vd på Swedbank fortsätter Jens att driva frågan som varit central i bankens 200-åriga historia, att stötta omvandlingen av samhället och göra det möjligt för de många människorna och företagen att skapa sig en bättre framtid. 

Jens Henriksson Rivstart jury